pondelok 1. februára 2016

Papáme zdravo- Rýchly špaldový chlieb

Ahojte, nedávno som skúšala piecť špaldový chlieb bez kvásku. Chcela som niečo rýchle, chutné a zdravé. Kvások nemám vždy doma a hľadala som suroviny, ktoré sú bežne dostupné v domácnosti, takže keď dostanem chuť na tento chlebík, môžem si ho za chvíľočku pripraviť.


Je to maličký chlebík, je hutný a dobre zasýti. Skvelo sa hodí ku guacamolle alebo hummusu. Chlieb má najlepšiu chuť, keď je čerství. Špaldová múka má jemnú orieškovú chuť, takže si ho môžete dať aj s medom alebo domácim lekvárom.

Potrebujeme:
250 gramov špaldovej múky
2 lyžičky kypriaceho prášku
1 lyžička soli
15 g masla
2 dcl mlieka


Postup: 

Zapneme rúru na 215 stupňov a pekáč potrieme maslom. Preosejeme špaldovú múku, pridáme soľ a kypriaci prášok. Rozpustíme maslo a zmiešame ho s mliekom. Trošku mlieka si necháme ešte v pohári, na konci ho budeme potrebovať.

Mlieko a rozpustené maslo nalejeme do múky a cesto dôkladne zamiesime. Vytvarujeme z neho malý bochník, potrieme ho mliekom a posypeme múkou. Na vrch vykrojíme veľké X, aby chlieb mohol pekne narásť.

Pečieme 15 minút, potom rúru stíšime na 180 stupňov a pečieme približne 25 minút. A máme hotovo.


Je to extrémne rýchly recept a kôrka na ňom je najlepšia. Má hutnú štruktúru, takže stačí aj malý kúsok na zasýtenie.

Piekli ste už niekedy chlieb? Ako sa vám podaril?

2 komentáre:

  1. mňam vyzerá dobre, máme doma teraz dosť špaldovej múky, takže asi vyskúšam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je skvely :) uz sme ho robili aj s roznymi semienkami a bol velmi chutny.

      Odstrániť